Tarvitseeko uusi yritys brändin?
Brändäystä Suomessa
Meillä Suomessa elää yrityskulttuuri toisinaan vielä hieman kotikutoista elämää siinä mielessä, että sana "brändi" mielletään ison maailman brassailuksi. Ison maailman juttuja brändäys onkin, sillä siellä on ymmärretty brändin merkitys ja sitä tehdään ja luodaan systemaattisesti.
Brändi ei ole vain isojen yritysten valtataistelua markkinan kentällä, houkutellaakseen asiakaspoloista hassaamaan ison siivun palkastaan valtavalla markkinointibudjetilla tunnetuiksi tehtyihin tuotteisiin, vaan aivan jokaisella yrityksellä, jonka edes yksi ihminen tietää, on brändi.
Voisikin vähän jännästi ajatella, että Suomen yrityskulttuuri on brändäytynyt hieman lapsenomaisemmaksi kuin monessa muussa maassa. Ei siinä, onhan meillä Suomessa lukuisia vahvoja ja vanhoja brändejä, jotka ovat ponnistaneet suomalaisten suosioon, kukin tyylillään.
Brändi ei ole pelkästää logo ja visuaalinen ilme, vaan paljon muuta.
Brändi on mielikuva. Se on väriä, kuvia, muotoja, ääniä, hajuja, makuja, liikettä ja sloganeita. Mutta ennenkaikkea sen tarkoitus on herättää asiakkaan kiinnostus, erottua kilpailijoista, luoda luottamusta, antaa asiakkaalle lupaus tuotteen laadusta ja puhutella asiakasta.
Brändi on tavallaan kenttä, missä yritys keskustelee asiakkaan kanssa.
Miksi uuden yrityksen brändäämistä kannattaa suunnitella jo heti alkumetreillä?
Kun uusi yritys tavoittaa sen ensimmäisen ihmisen, eli potentiaalisen asiakkaan, tämän päässä syntyy mielikuva. Mielikuva voi olla positiivinen, negatiivinen, huvittunut, ihastunut, ylimielinen tai se voi olla lähes olematon, mutta toivottavaahan olisi, että yritys herättäisi kiinnostuksen.